26 Şubat 2015 Perşembe

Karanfilin Faydaları

Karanfil 


Karanfil, Asya ve Güney Amerika’nın tropik bölgelerde yetişen yaprak dökmeyen, aromatik bir ağaç türünün çiçeğidir. Karanfil çiçeği tomurcukları ve kökü baharat olarak yemeklere tat vermek amacıyla dünya genelinde kullanılmaktadır.

Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılır. Adı Fransızca clou (tırnak)’dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar.



Karanfilin Faydaları Nelerdir

  • Karanfil çok kuvvetli bir antiseptiktir. Dolayısıyla vücuttaki mikroplarla savaşır. Antioksidan etkisi bulunur.
  • Karanfil çiçekleri balgam söktürücü ve öksürük kesici etkilere haizdir.
  • Karanfil tanelerinin suyla kaynatılın içilmesi veya karanfil şansı acı ve yakıcı lezzeti ile iştah açar, hazmı kolaylaştırır.
  • Bağırsak gazlarını azaltır.
  • Karanfil ayrıca Keskin kokusu ve baharlı tadı ile uyarıcı bir maddedir.
  • Afrodizyak etkisi vardır.

Ağız Kokusu İçin Karanfil Çiğneyin


Karanfil taneleri çok yaygın olarak kullanıldığı üzere ağız kokularını giderir. Bilhassa soğan ve sarımsaklı yiyeceklerden sonra, sigara içtikten sonra bunların kokularını bastırmak maksadıyla akla ilk gelen en pratik çözümlerden biri karanfil çiğnemektir.

Karanfil Çayı Nasıl Yapılır


Karanfil tohumu toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılarak karanfil çayı yapılabilir. Karanfil çayı içerisine tarçın da eklenirse boğaz ağrısı için güzel bir bitkisel çay hazırlanabilir.

Kurutulmuş 6-7 diş karanfili havanda iyice toz haline gelinceye kadar dövün. İçeceğiniz bardak kadar suyu kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve karanfil tozunu suya atın. Demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz.

Karanfil yağının Faydaları


Karanfil yağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde de yararlı olur. Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan hafif hareketlerle ovuşturularak uygulanır.

Karanfil yağı dahilen kullanırken dikkatli olunmalıdır.  Karanfil yağı etkisi oldukça kuvvetlidir ve dolayısıyla uygulamadan önce seyreltilmelidir.

Sivilce sorunu olan kişilerde sivilce kızarıklıklarını ve sivilcelerin oluşturduğu şişlikleri geçirmek için de karanfil yağı kullanılmaktadır. Diğer taraftan karanfil yağı ciltte oluşan lekeler ve kırışıklıklar için de doğal tedavi amacıyla fayda sağlayan bir bitkisel yağdır.

Karanfil Yağını Saf Olarak Kullanmayın


Karanfil yağı saf olarak yüksek dozajda alınır ise zehirlenmeye sebep olabilir. İçerisindeki yüksek miktardaki eterli yağ, epitel dokuyu tahriş eder. Bu yüzden emilimi daha hızlı ve yogunluğu az olan macademia ,pirinç kepeği gibi yağlarla seyreltilerek kullanılmasında fayda vardır.

Karanfil Tohumu Çayı


Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için, yemeklerden sonra bu çaydan 1 çorba kaşığı içilir. Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir. Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir.

Yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sıradaki makalemizinde dikkate değer bir yazı olduğunu vurgular , okumanızı tavsiye ederiz. İyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder