Öksürüğe Karşı Karanfil Çayı
Bitkiler arasında etkileri itibariyle sağlımıza en yararlı bitkilerden olan karanfil özellikle soğuk algınlığı ve ve buna bağlı gelişen öksürük sorunlarının giderilmesinde önemli bir tedavi edicidir. İçeiğinde bulunan bileşikler açısından karanfil en çok antiseptik özelliği ile kullanılmakta.
Ağız için doğal gargara suyu hazırlamaktan ellerinizi mikroplardan arındırmaya kadar pek çok hijyen gerektiren durumda karanfille hazırlanmış suyu kullanabilirsiniz. Özellikle sarımsaklı, soğanlı yemeklerden sonra ağzınıza 1-2 diş kuru karanfil atmak ağız kokusunu alacaktır.
Karanfilin Faydaları
Güçlü bir antiseptik olması sayesinde vücuttaki mikroplarla savaşır. Antioksidan etkisi bulunur. Karanfil çiçekleri balgam söktürücü ve öksürük kesici etkilere haizdir. Karanfil tanelerinin suyla kaynatılın içilmesi veya karanfil şansı acı ve yakıcı lezzeti ile iştah açar, hazmı kolaylaştırır.
Bağırsak gazlarını azaltır. Karanfil ayrıca Keskin kokusu ve baharlı tadı ile uyarıcı bir maddedir.
Afrodizyak etkisi vardır. Kadın ve erkeklerde cinsel arzuyu arttıran karanfil, ayrıca kadınların hamile kalmasını kolaylaştırır ve doğuma yardım eder. Hafif kabız yapıcı hususiyete de sahiptir.
Karanfil Çayı Nasıl Hazırlanır
Karanfil çiçekleri kaynatılıp elde edilen şurup ateşli hastaları terletmek ve ateş düşürmek için kullanılır. Ayrıca, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Karanfil kökü haynatılıp içilirse ishali keser, mide ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Karanfil çayı hazırlarken, kurutulmuş 6-7 diş karanfili havanda iyice toz haline gelinceye kadar dövün. İçeceğiniz bardak kadar suyu kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve karanfil tozunu suya atın. Demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Çayın güçlü olması için 20 dakika demleyebilirsiniz. Eğer bir seferde daha çok karanfil çayı hazırlayarak depolamak isterseniz buzdolabında 2-3 gün dayanır.
Soğuk Algınlığına Karanfil Yağı
Öksürük ve soğuk algınlığına karşı karanfil yağını incelterek bal karıştırıp içmenin faydalı olduğunu söylenir. Bunun için ılık suya bir miktar karanfil yağı karıştırılır ve bu karışıma da bir miktar bal eklenir ve bu şekilde tüketilir. Günde 2 veya 3 kere içmek öksürüğün etkisini azaltır veya tamamen geçirir.
Öksürük Gidermede Bitki Çayları Nasıl Hazırlanmalı ?
Soğuk algılığı ve öksürük tedavisinde en önemli evre boğazdaki balgamın söktürülmesi ve tahrişin giderilmesidir. Balgam söktürücü bitkiler de başta olmak üzere ıhlamur gelir. Ihlamurun yanında tarçın, zencefil, karanfil birde havlıcan karışımı birlikte kaynatılırsa boğaz ağrısına ayrıca öksürük ve bronşit hastalığına birebir iyi gelir.
Bitki çayları hazırlarken demleme sürelerine çok dikkat edilmelidir. Dinlenme yada demlenme süreleri uzun olmalıdır. 5 dakika kaynatıp içilmesi doğru değildir. En az 15 dakika kadar dinlendirilmesi yerindedir. Zaten demleme süresinde bekletildikçe kıvamında koyulaşma görülür. Kıvamı koyulaştıkça bronşlardaki, solunum yolunda ki yüzeyi rahatlatan müsilaj denilen maddeler ortaya çıkar ve balgam söktüren ana madde budur. Demliğe 2 kaşık ebe gümeci ve ıhlamur atılıp 15-20 dakika kaynatıp ve 15-20 dakikada altını kapatıp bekletilirse gün boyu tüketebilir.
Karanfil hakkında detaylı yazımız için balışığı tıklayınız. " Karanfilin Faydaları "
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder