8 Ekim 2019 Salı

Karanfil Çayının Faydaları

Karanfil çayı, Syzygium aromaticum ağacının kurutulmuş ve öğütülmüş çiçek tomurcuklarından elde edilen bitkisel bir çay türüdür. Bu kurutulmuş karanfiller, tatlılarda ve unlu mamullerde ve ayrıca lezzetli yemeklerde bir içerik olarak çok popüler olmasını sağlayan baharatlı, keskin bir tadı bulunmaktadır. Karanfillerin kendisi, C vitamini , flavonoidler, lif , kalsiyum ve bazı omega-3 yağ asitleri gibi diğer besin ve vitaminlerin yanı sıra güçlü bir antioksidan olan zengin bir öjenol kaynağı olarak bilinmektedir. Bu karanfil yüzyıllardır bir çay haline tüketilmektedir. Bende bu yazımda karanfil çayının faydaları nelerdir, regl etkisi nedir, nasıl yapılır, neye iyi gelir, yararları nelerdir, zararları var mı, nasıl demlenir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Karanfil Çayı Nedir




Baharat olarak dünya mutfağında çoğunlukla kullanılan karanfilin, çayı da lezzeti ve faydalı etkisiyle dikkat çekicidir. Kokusunu aşina olunan bu enfes baharatın çayını da mutlaka denemeniz gerekmektedir. Tarçın gibi farklı baharatlara da uyumla tüketilebilen karanfil çayı, stresi azaltıcı etkisinde ağız sağlığını korumaya kadar birçok fayda sağlar. Karanfil ağacının çiçeklerinde var olan tomurcukların kurutulması ile elde edilen karanfiller diş halinde ya da toz halinde kullanılabilir. Bu enfes tadı; isterseniz tek başına bir bitki çayı olarak, isterseniz de siyah çaya katarak keyifle tüketebilirsiniz.

Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir


Tarihin eski zamanlarından bu yana otlar, bitkiler ve baharatlar sağlığımızı geri kazanmak için kullanılmıştır. Geleneksel anlamda kullanılan her bitki çayının sayısız avantajları ve faydası bulunmaktadır. Bazı bitki çayları tatlarının yanında yalnızca avantajlarından dolayı tüketiliyor olsa da, tadı güzel olup da pek çok faydası olan çaylar da bulunmaktadır. Bunlardan biri de karanfil çayıdır. Bu özel içerik çay olarak tüketildiği zaman tadı oldukça lezzetlidir.

Genel olarak yemeklerin ve tatlıların içinde kullanılan karanfil, güzel aromalı ve lezzetlidir. Mersin ailesine ait ağaçlardan toplanmaktadır ve Endonezya, Hindistan, Sri Lanka ve Pakistan bölgelerinde hasat edilmektedir. Bu kurutulmuş tomurcuklar yemek pişirmek için ideal olsa da, geleneksel olarak tıp dünyasında da kullanılabilir. Fakat çay olarak tüketildiği zaman da birçok faydası vardır.

Karanfil Çayı ile Zayıflamak


Karanfil çayı ile zayıflama süreci oldukça kolay bir hale gelebilmektedir. Bunun sebeplerinin başında, karanfil çayının içerisindeki bazı bileşenlerin metabolizmayı hızlandırabilmektedir. Tarçın karanfil çayı zayıflatır mı şeklindeki sorularla da internette bulunan farklı sitelerde sık sık karşılaşabiliriz. Karanfil çayına eklenerek tarçın ile metabolizma arttırıcı etki daha yoğun bir biçimde ortaya çıkabilmektedir. Tarçın ile beraber hazırlanan karanfil çayı tokluk hissi oluşturabilir.

Doğal bitki çaylarının pek çoğunda olduğu üzere, karanfil çayı da yalnızca destekleyici olarak görünmesi gerekir. Zayıflamak isteyenler, programlarını mutlaka uzman doktor ve diyetisyenler eşliğinde yapması gerekmektedir.

Karanfil Çayının Yan Etkileri


Diğer bütün bitki çaylarında olduğu üzere karanfil çayını da fazla tüketmenin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Özellikle hamileler, bu çayı içmeden evvel bir uzmana danışması gerekmektedir. Karanfil çayını fazla tüketmek sindirim problemlerine, kas ağrılarına, aşırı kilo vermeye, ateş, titreme ve zor nefes alma gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Öte taraftan karanfile alerjisi olan çok fazla kişi vardır. Eğer bu baharata alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, bir doktora danışmalısınız ve onay aldıktan sonra tüketmeniz gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder